Milline trepp valida - STAIR24 teeb mõõtmise ja paigalduse lihtsaks! 18. august 2020

Täismahus artiklit Aru Grupi treppidest saab lugeda Inkodu.ee lehelt.

Milline trepp valida - STAIR24 teeb mõõtmise ja paigalduse lihtsaks!

Milline trepp valida - STAIR24 teeb mtmise ja paigalduse lihtsaks

Kindlasti on paljud meist vähemalt korra elus jõudnud järeldusele, et trepil ja trepil on suur vahe. Liiga järsk trepp on ohtlik, liiga kõrged astmed väsitavad jalgu ning vales mõõdus astmed panevad komistama. Ebamugava tulemuse vältimiseks on oluline ennast natuke kurssi viia tõsiasjadega, millega enne trepi ostmist kindlasti arvestama peaks.

Kodumaine puidutööstusettevõte Aru Grupp AS omab suurt kogemust nii elementmajade, puituste-akende kui treppide tootmises. Firma juhataja Juhan Viise ja treppide müügijuht Marko Ivainen jagavad nõuandeid milline trepp valida ja soovitavad esmalt trepi tellimisele mõelda juba maja projekteerimise käigus, ainult nii saab mugava ja hästi sobiva trepi. Väga tihti jäetakse see teema ehitusfaasi lõppu ning siis võib juhtuda, et tuleb leppida mõnevõrra ebamugavama või järsema tulemusega.

Millised trepid on moes?

Treppide disain liigub aina rohkem skandinaavia stiili suunas. See tähendab, et trepi kuluvad osad nagu astmed ja käsipuud tellitakse valdavalt tammepuidust ja muud detailid valgena. Nikerdustega postid ja treitud pulgad hakkavad vaikselt ajalukku minema, pigem soovitakse täna lihtsas stiilis trepiosi. Ruumi kokkuhoiu mõttes on pöördastmetega trepid alati mõistlikumad. Vaheplatooga trepid on aga pisut ohutumad ja rahulikumad, kuid nende puhul tuleb arvestada ka suurema pinnaga, mille trepp enda alla võtab ja seda mõlemal korrusel.

Trepid eritellimusel - Aru Grupp
Trepid eritellimusel - Aru Grupp

Aru Grupp pakub treppe igale maitsele ja hinnaklassile. Hetkel on väga populaarne sõrmjätkatud materjalide kasutamine, mis vastab paljude klientide ootustele nii disaini, hinna kui kvaliteedi poolest. Näiteks tamm sõrmjätk materjal näeb välja täpselt nagu tammepuidust parkett. Samas on valikus ka väga eksklusiivsed puuliigid nagu mahagon ja jatoba. Palju kombineeritakse puitu klaasiga. Ka puhtalt metallist või klaasist trepi tootmine nii sise- kui välitingimustesse ei ole mingi probleem.

Mõõtmine jäta spetsialisti teha

Kuna trepi projekteerimine ja paigaldamine on keeruline protsess, on alati mõistlikum tellida nii mõõtmine kui paigaldus tootjalt. Aru Grupi treppide projekteerijad aitavad leida maja ja muu interjööriga kõige paremini sobiva ning maksimaalselt mugava trepi. Sealjuures lähtutakse üldistest uutest standarditest, et trepiastme sügavus oleks 250mm ja tõus 180-190mm ning trepi laius 850-900mm.
Trepp peaks istuma oma kohale nagu valatult ja selle ebaprofessionaalse paigaldamise käigus võib nii toode ise kui ka hoone kahjustada saada, seega isetegemine ei ole kõige soovitavam tegevus.

Kui soovid trepi planeerimis-mõõtmistöödega ise alustada, siis mõõtmise videoõpetus on siin ja mõned abistavad joonised on allpool ka pildina olemas!
Optimaalset trepiastme kõrguse ja sügavuse suhet saad kontrollida trepi valemi 2H+B=63 abil.

Vead, mida vältida treppi tellides!

Vigu tehakse alati teadmatusest, aga trepi puhul võivad väikesed vead lausa saatuslikuks osutuda. Vale kaldega trepp näiteks vajab väga pikka harjumist ja on üles-alla kiirustamisel ohtlik. Siit tulebki välja õige avaosaga arvestamise olulisus maja projekteerimisel. Kuigi inimesed muutuvad üha teadlikumaks, on täna veel palju kodusid, kus trepi kalle ei ole õige, rääkimata siis astmete valest pikkusest, mis komistamist soodustavad. Ette tuleb ka olukordi, kus madala lae puhul on jäetud nii väike trepiava ja sellest tingitult vale trepikalle, et üles liikudes tuleb pea ära löömise vältimiseks kummarduda. Treppide puhul on kindlaks määratud, milliseid kaldeid ja ruumi üks mugav trepp vajab ja ka üldine kõigile inimestele sobiv astmepikkus, aga neid asju peab teadma ja arvestada saab kõigega ikka projekteerimise ajal mitte hiljem.

Tasub veel teada ohtude vältimiseks:

  • Trepiastmed ei tohiks olla libedad. Kummiriba või freesitud sooned astme esiservas aitavad libedust vähendada.
  • Käsipuu aitab tasakaalu hoida.
  • Lahtisel trepil peavad kindlasti olema astmete vahel turvaliistud.
  • Jälgige, et trepp oleks korralikult valgustatud. Kasuks tulevad veksellülitid.
  • Jälgige, et trepil ei oleks üleliigseid asju, mille otsa komistada.
  • Kui elamises on väikelapsi, siis soovitame paigaldada lastevärav, mis aitab ära hoida laste juhusliku sattumise trepile.

STAIR24 teeb trepi tellimise lihtsaks

Stair24.ee abiga on treppide valimine ja tellimine lihtne.

Aru Grupp avas uue veebiplatvormi Stair24, kust leiab palju vajalikku infot trepi valimiseks ja tellimiseks.

Platvormi eesmärk on muuta trepi mõõtmise ja paigalduse keerukas protsess inimesele lihtsamaks. Ülesehitus on loogiline, tellimisel kuvatakse olulisuse järjekorras kõik otsustamist vajavad valikud, alustades erinevatest mudelitest, materjalidest ja viimistlustest kuni hindade ja tarnetingimusteni välja.


Trepiava mõõtude sisestamisel arvutab STAIR24 keskkond optimaalsed trepi mõõdud, mida kasutaja saab soovi korral muuta. Süsteem kontrollib täiendavalt sisestatud mõõtude alusel koostatud trepi vastavust standarditele ja hoiatab, kui mõni parameeter erineb optimaalsest.

Veebiplatvorm on varustatud abistava infoga (videod, tehniline info, trepi lisavarustuse võimalused). Valikute lõpptulemusena kuvatakse trepi 3D kujutis, hind ja tarnetingimused. Sõltuvalt tarneaja valikust on võimalik saada soodsamat hinda ja tasumiseks pakutakse ka järelmaksuvõimalust.

A: Inkodu. ee (t: K. Viksne; J. R)